Plechovky létaly vzduchem aneb Rally cross na Cechu pokračuje.

02.03.2013 19:35

Rok se s rokem sešel a máme tady opět jaro. To je sice pravda, ale tohle je jiná pohádka. V Barceloně probíhají poslední testy Formule 1, v Chotusicích se koná obrovská veteránská burza, ale pro nás je nejdůležitější, že se v areálu Cech sv. Víta opět ozval zvuk burácejících motorů. Je tomu přesně čtyři týdny, co jsme odjeli první díl našeho dvanáctidílného seriálu a již je tady díl druhý. Ten by mohl mít název "bláto nebo led?".

Počasí si s náma posledních pár dní docela dost hraje a předpověď na seznam.cz se mění snad každé dvě hodiny. Nicméně po ošklivé a vlezlé zimě, která nás několik posledních týdnů trápila, se meteorologická předpověď naplnila a skutečně, věřte tomu nebo ne, přišlo jaro. Teploměr v autě mi sice ráno v devět ukazoval jeden a půl stupně nad nulou, ale vykukující sluníčko vše rozhodlo.

A právě krásné počasí přilákalo na Cech dvacet závodních vozů s posádkami a tými, ale také docela slušnou diváckou kulisu, za kterou bych vám příznivcům rád jménem pořadatelů poděkoval. Není divu, bylo se opravdu na co koukat. Kluci opět krásně připravili trať, sníh byl pryč a povrch? Prozatím zmrlá hlína, která nám krásně smazala rozdíly v obutých pneumatikách. Díky zmrzlému porvchu ale také nebylo možné trať dokonale srovnat.

Start byl naplánovaný na desátou hodinu, proběhla přejímka, rozprava a vše mohlo začít. Do první rundy vyrazila pětice Favoritů a vhledem k tomu, že část rally crossu se jede po motokrosové trati, bylo to dost uskákané. Co uskákané, Prak vletěl do první jízdy jak čert do Betléma a skákal takovým způsobem, že by mu i Skippy záviděl. 

To mělo za následek nejen důlky ve střeše Prakovo Favorita a otlučenou helmu, ale také více než padesátiprocentní úmrtnost aut. Věřte tomu nebo ne, ale ze všech zahraničních aut se do cíle podívala jen Astra GSI Míry Musila, kterou poslední dvě jízdy jela Lucka. Ta si také skutečně zasloužila pohár za první místo, neboť to byla její premiéra v závodním autě.

Mezi Feldama bylo také rušno. Začalo to kotrmelcem jednoho kombíka, který už se na kola vrátil jen za pomoci diváků a traťových komisařů. Dál už vše lítalo jak mělo, nelítostné souboje, jedna jízda za druhou. 

A jak to dopadlo? Celkové výsledky najdete na www.motokrosnacechu.cz/. Ale jinak ještě nesmim zapomenout na Špagyho, který si vyjel slušnou porci bodů a třetí místo ve finále, dále na Kubu, který prohlásil "Hlavně porazit blondýnu" (Praka), což se mu také povedlo a ve finále dojel druhý. Prak dojel finále na třetím místě, ale ostatní jízdy, to byla jiná liga, třikrát první a dvakrát druhý.

Co říci na závěr? Snad jako vždy obrovská pochvala a slova díků na adresu poředatelů, velká gratulace všem závodníkům a těšíme se na vás při třetím podniku, který se pojede 30.3. a kde jinde, než na Cechu, kde to opravdu konečně žije a každý zde najde svou zábavu.

Fotogalerie ze závodů najdete zde